Wie is de grootste? Gospel MK 9: 30-37

evangelie MK 9: 30-37

Jezus en zijn discipelen vertrokken van daar en begonnen aan een reis door Galilea,
maar hij wenste niet dat iemand het wist.
Hij leerde zijn discipelen en vertelde hen:
"De Mensenzoon moet worden overgedragen aan mannen en zij zullen hem doden,
en drie dagen na zijn dood zal de Zoon des mensen opstaan. "
Maar ze begrepen het gezegde niet,
en ze waren bang om hem in twijfel te trekken.

Ze kwamen naar Kapernaum en, eenmaal in huis,
he began to ask them, “What were you arguing about on the way?”
But they remained silent. They had been discussing among themselves on the way
who was the greatest. Then he sat down, called the Twelve, and said to them,
“If anyone wishes to be first, he shall be the last of all and the servant of all.”
Hij nam een ​​kind, legde het in hun midden en sloeg zijn armen eromheen, hij zei tegen hen:
"Degene die één kind zoals dit in mijn naam ontvangt, ontvangt mij;
and whoever receives me, receives not me but the One who sent me.”

Overzicht

This gospel is kind of a double feature. We have part 1 where Jesus and the disciples are walking together and Jesus is teaching them. Part 2 has the disciples arguing over who is the greatest among them. I’m going to focus on the second part, but I just want to say one thing about this part 1 first.

Deel 1 - Gobblygook to Gospel
Jesus is saying some pretty difficult things on the walk through Galilee. And the disciples don’t understand. How often have you heard a teacher say something that you didn’t understand? Does it sound like gobbleygook ro perhaps Charlie Brown’s teacher?

Beeldresultaat voor charlie bruin luisteren naar lerarenHow about your parents? I’m not speaking of not wanting to luisteren to your parents here – but when they say a word you don’t comprehend or speak about a difficult subject. When you don’t understand something, the worst thing you can do is niet as questions. Sometimes, you are afraid of looking stupid or you get embarrassed. But I guarantee you, that if you don’t understand something, most of the rest of your kids around you have similar questions. Be brave and be the one who wants to understand what is going on and clarify the message. Just as Jesus wanted his disciples to understand, all of you teachers are there because they want you to learn.

Deel 2 - De grootste
Tijdens hun wandeling door Galilea twistten de discipelen over wie de grootste onder hen was. Denk eraan, een paar lessen geleden, had Jezus ze in paren uitgezonden om wonderen te doen in Zijn naam. Ik kan me hun argumenten voorstellen.

  • "Ik heb een gebroken been hersteld"
  • "Wel, ik genas de man met melaatsheid"
  • "Dat is alles? Ik heb een bron aangevuld die droog was "
  • "Ik heb je allemaal overtroffen - ik heb een heel ziek gezin genezen"

Het zou een reeks eenmanschap zijn geweest, waarbij elke persoon probeert beter te zijn dan de vorige. Het klinkt niet als een heel het geven van houding - elke discipel trachtte op de een of andere manier de ander te verminderen om je eigen grootsheid te verbeteren.

In many places in the world, people try to identify who is the beste. Who are some of the greatests dat je weet?

Albert Einstein, zeggen sommigen, was de slimste man in de buurt.
Michael Jordan was the greatest basketball player. Or is it now LeBron James?
David Beckham is de grootste voetballer. Of misschien Ronaldo?
Wie zijn enkele van je favoriete Greatests?

They even have a funny name for this – GEIT. Does anyone know what that means? GEIT - Greatest Of All Tik mij.

.Beeldresultaat voor afbeeldingen geit Grootste aller tijden

Maar je merkt op, zodra je een nieuwe GEIT hebt, is iemand anders nu minder? De persoon die DE GROOTSTE was, is nu #2. En iedereen in de rij is verminderd, omdat ze op de een of andere manier niet zo geweldig zijn als de #1.

I don’t think God wants us to work this way. In economics, this is called a Zero-Sum-Game. One winner, other losers. I think the way God wants us to work is to try to be the Greatest You Can Be. The person who geeft of himself to lift others up. The person who helps others grow; die gidsen them from places of darkness to places of light. He says – be a servant to be first. That is Great.

Jesus then brought forth a child. and said “whoever receives this child, receives Me”. We are supposed to give of ourselves to those less capable – guide them in their paths. How does this work if you are already a kid? Well – find littler kids and see how you can help them. Be a good friend. Look to see how you can serve them and help them grow – In knowledge – In strength – In Faith.

Jesus wants our path to always try to be the Grootste – not so we can improve our own standing, but to raise up those around us. To make them be the best they can be.

Remember how we were speaking earlier about the Greatest in each category. One of my greatest is a scientist named George Washington Carver. He found more than 100 things you could do with peanuts, back in the 1800s. There is a nice quote attributed to him.

"Toen ik jong was, zei ik tegen God: 'God, vertel me het mysterie van het universum.' Maar God antwoordde: 'Die kennis is alleen voor mij.' Dus ik zei: 'God, vertel me het mysterie van de pinda.' Toen zei God: "Wel George, dat is meer jouw maat." En hij heeft het me verteld. '
- George Washington Carver

Als je de Grootste wilt zijn in Gods koninkrijk, leer dan de dienaar van iedereen te zijn. Maak gebruik van uw sterke punten om de persoon te zijn die:

  • Geeft van zichzelf om anderen op te tillen
  • Helps others groeien in hun geloof en persoonlijke krachten.
  • Wie gidsen anderen op goddelijke paden.
Dit bericht is geplaatst in Preek van kinderen. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *